İletişim : 0232 631 54 52

ÇALIŞMA SAATLERI : Hafta İçi 09:00 - 19:00

Yirmi Yaş Dişleri

Yirmi Yaş Dişleri

Yirmi yaş dişleri bir diğer adıyla 3.azı dişler ağızda en son süren daimi dişlerdir.Genellikle 18-20 yaşlarında sürmeye başlarlar.Her yarım çenede birer tane olmak üzere 4 adettirler. Diş kavsinde yirmi yaş dişlerinin sürmesi için yeterli yer olmayan bireylerde bu dişlerin sürmeye başlamasıyla problemler ortaya çıkar.Yirmi yaş dişlerinden kaynaklanan problemler şunlardır;

DİŞ ÇÜRÜĞÜ

Yirmi yaş dişlerinin ağızda tam olarak süremediği durumlarda bu bölgenin temizlenmesi de mümkün olmamaktadır.Temizlenemeyen bölgelerde oluşan diş çürüğü şiddetli ağrılara ve abse oluşumuna neden olabilir.

PERİKORONİTİS

Yirmi yaş dişlerinin ağızda tam olarak süremediği durumlarda çiğneyici yüzünün bir kısma dişeti altında kalır.Dişetinin altında kalan kısımda sıkışan yiyecek artıkları yirmi yaş dişinin çiğneyici yüzünü örten dişeti ve çevre dokularda enfeksiyon,şişlik ve kızarıklık ile karakterize olan bu tablonun ortaya çıkmasına neden olur. Antibiyotik kullanımı sonucu bu tablo düzelse de etken ortadan kaldırılmadığı için enfeksiyonun tekrarlama riski yüksektir.

DİŞLERDE ÇAPRAŞIKLIK

Yirmi yaş dişlerinin ağızda yer bulamayıp önündeki dişe dayanarak baskı yaptığı durumlarda dişlerde çapraşıklığa neden olabilir.

KOMŞU DİŞTE HARABİYET

Yirmi yaş dişleri ağız içinde yer bulamasa da sürme hareketine devam eder,bu durum dayandığı dişin kökünde rezorbsiyon ve çürümelere neden olur.

YİRMİ YAŞ DİŞLERİNİN ÇEKİMİ

Bu gibi problemlerden bir veya birkaçına neden olan yirmi yaş dişinin lokal anestezi altında çekilmesi gerekir.yirmi yaş dişlerinin çekiminden önce panoramik film ile çene kemiği içerisindeki pozisyonları ve komşu anatomik yapılar ile olan ilişkilerinin değerlendirilmesi gerekir. 20 yaş dişlerinin çekimi özel hassasiyet gerektiren cerrahi bir işlem olmakla beraber genç bireylerde iyileşme daha kolay olmaktadır. Lokal anestezi sağlandıktan sonra gömük dişin ortaya çıkarılması için dişeti ve üzerini örten çene kemiği uzaklaştırılarak dişin çekimi gerçekleştirilir. İyileşme döneminde hastalar genelde 2-3 günde normal yaşamına dönerler.Bu dönemde ilk 24 saatte hafif kanamalar olabilir, yara bölgesinde şişlik,ağız açıklığında kıstlanmalar olabilir.Hekimin reçete ettiği ilaçlara ve tavsiyelere uyulduğunda iyileşme dönemi daha rahat geçecektir.

ÇEKİM SONRASI TAVSİYELER

1. Çekimden sonra ağzınızdaki tamponu 1 saat süreyle ısırmaya devam edin. Çıkarttığınızda kanama devam ediyorsa bir yerine bir yenisini yerleştirin.
2. Çekim esnasında yapılan lokal anesteziğin (uyuşukluğun) etkisi geçmeden bir şeyler yemeyin. Uyuşukluk olduğunuz için yanağınızı ısırdığınızda o an için hissetmeyeceksinizdir. Sonrasında daha fazla ağrınız olur.
3. Ağrınız ağrı kesici almak yararlı olacaktır. Aspirin dışında bir ağrı kesici almanızda fayda var. Çünkü aspirin kanınızı sulandırıp kanama riskini arttırır.
4. Çekimden sonra sigara içmeyiniz. Sigara emme refleksiyle kanamayı arttırır ve çekim yaranızın daha geç kapanmasına sebep olur.
5. Çekim öncesinde başladığınız ve sonrasında devam ettiğiniz antibiotik ve diğer ilaçlarla beraber alkol almayınız.
6. Tükürme işlemi yapmayınız. Ağız içinde vakum oluşturacağından kanamayı tetikler.
7. Çekim boşluğuna dilinizi veya yabancı bir cismi sokup kurcalamayınız.
8. İlk 24 saat içinde çok sıcak ve çok soğuk gıdalardan kaçınıp ılık şeyler tercih edilmelidir.
9. kanamayı tekrar başlatabileceği için ağzınızı çalkalamaktan kaçının.
10. Çekimden sonra yattığınızda başınızın altına koyacağınız yastık yüksekçe olsun.
11. Çekimden sonra yüzünüzde şişlik oluşmaması ya da oluşacak işliği minimumda tutabilmek için ilk 24 saat çekim bölgesine ağız dışından hep soğuk kalacak şekilde aralıklarla buz uygulayınız.
12. dikiş varsa 7-10 gün içerisinde dikişlerin alınması için hekiminize gidiniz.